• Huvudpartners

Tisdag Tis 2 Maj Maj
Tisdag Tis 9 Maj Maj
Tisdag Tis 16 Maj Maj
Tisdag Tis 6 Juni Jun
Tisdag Tis 13 Juni Jun
Onsdag Ons 14 Juni Jun
Tisdag Tis 4 Juli Jul
Onsdag Ons 5 Juli Jul
Tisdag Tis 18 Juli Jul
Tisdag Tis 1 Augusti Aug
Onsdag Ons 2 Augusti Aug
Tisdag Tis 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 22 Augusti Aug
Tisdag Tis 29 Augusti Aug
Tisdag Tis 7 Maj Maj
Tisdag Tis 14 Maj Maj
Tisdag Tis 21 Maj Maj
Tisdag Tis 4 Juni Jun
Tisdag Tis 11 Juni Jun
Tisdag Tis 18 Juni Jun
Tisdag Tis 25 Juni Jun
Tisdag Tis 2 Juli Jul
Onsdag Ons 3 Juli Jul
Tisdag Tis 16 Juli Jul
Tisdag Tis 23 Juli Jul
Tisdag Tis 30 Juli Jul
Tisdag Tis 6 Augusti Aug
Tisdag Tis 13 Augusti Aug

Speedwayskolan bygger för framtiden: ”Kan man cykla kan man vara med!”

15 juli 2022 09:18

Framtiden står i en klunga runt speedwaycykeln. Kommer ni ihåg vad ni gör med den här, frågar ungdomsansvarig Daniel Halling och håller upp ett snöre. Ivriga händer flyger upp i luften. Det är fortsättningskurs efter prova-på-dagarna och i dag får barnen lära sig starter.


– Jag testade själv första gången när jag var sju år och tävlade upp i tjugoårsåldern, så jag vet hur roligt det är. Jag vill att barnen ska få samma möjligheter som jag har fått, säger Daniel som är en av ledarna på fortsättningskursen.

Under våren har gratis prova-på-dagar anordnats med upp till 20 barn per tillfälle. För andra säsongen i rad följs prova-på-dagarna upp med en fortsättningskurs för alla som vill.

– Kan man cykla kan man vara med! Det är egentligen det enda kravet vi har. Den här gruppen är för barn upp till 10 års ålder. Vill äldre barn prov så ordnar vi så att de får testa på en vanlig träning.

Barnen lär sig allt om speedway

I sommar är det Vidar, William, Nils och Julia som kör fortsättningskursen. En gång i veckan vid sex tillfällen får de lära sig allt från hur speedway fungerar till hur de kör och kan börja med sporten.

– Alla som kommer in här kommer utan förkunskaper och så är målet att vi avslutar kursen med en tävling kan man säga. Då får de köra heatkörning fyra varv med startgrind mot varandra och lära sig hur en tävling går till.

– Vi delar upp det i olika steg under kursen. I dag tränar vi på starter och andra träningar kan de till exempel få lära sig lite om spårval eller hur det funkar med startgrind. Vi vill att de ska få testa på allt och se om de tycker det är kul.

”Fler klubbar borde göra det här”

I kvällssolen är Vidar, William, Nils och Julia kittade från topp till tå med speedwaystövlar, skyddsutrustning, ställ och hjälm när de åker runt, runt ovalen på de små cyklarna. Indianerna står för all utrustning.

– Ja, barnen lånar cyklar och skyddsutrustningen, vi står för allt. Den här fortsättningskursen kostar 1 500 kronor men prova-på-dagarna är helt gratis. Det är ett bra sätt för föräldrarna att testa om barnen verkligen är intresserade innan man skaffar egen cykel och utrustning.

Och på frågan om Daniel ser några framtidslöften här på banan är han tvärsäker.

– Ja, absolut! Alla som är här är framtid, bara de vill så. Jag tycker att fler klubbar borde göra det här för att få in folk i sporten. Det blir färre svenskar på elitnivå och det är väldigt få som köper en egen speedwaycykel utan att testa först. Det här är jättebra både för klubben och sporten, och barnen tycker det är roligt!

Julia, 6 år: ”Man får gasa hur mycket man vill”

En av de små förarna på fortsättningskursen är Julia Blom, 6 år, från Örebro. I kurvorna hörs hon skratta högt under hjälmen och på raksträckorna vinkar hon glatt till föräldrarna som står längs ovalen och hejar på.

– Jag har kört två gånger, plus tre, för jag har kört prova-på också för jag anmälde mig till det, berättar en sprudlande Julia mellan åken på ovalen.

När Julia fick höra att hennes syssling skulle vara med på prova-på-dagarna och testa speedway fanns det aldrig någon tvekan.

– Jag frågade Julia om hon ville köra och hon sa ”ja det är klart, anmäl mig”, så då gjorde jag det, berättar Pappa Mikael. Trots krasch på prova-på-dagen så sa hon direkt i bilen efteråt att hon ville fortsätta. Jag tycker det är kul att Julia vill köra, men det är bra att hon får prova några till innan vi köper utrustningen.

En framtida förare

Två tillfällen in på fortsättningskursen håller glädjen i sig. Julia är ivrig att få svara på ledarnas alla frågor och hennes smittsamma skratt sipprar ständigt ut genom hjälmen. Det ser ut som att det kan bli en framtida förare av den lilla Örebrotjejen.

– Mm, jag tänkte det. Jag tänkte börja tävla också! Det roligaste är att man får gasa hur mycket man vill fast man måste hålla jämn gas, säger Julia och fortsätter:

– Och så är det roligt när man ligger ner. Jag brukar alltid ligga ner ibland, på själva tanken (och köra). Det brukar min pappa också göra, för han har en motorcykel.

”Jag vill mest bli astronaut”

Julia visar stolt upp all utrustning hon har på sig när hon kör. Det är viktigt att ha rätt skydd.

– Eh, man måste knäskydd, säger Julia och håller upp knäna. Nackskydd. En tröja, byxor, skor. Sen här under har jag väldigt mycket utrustning. Bröstskydd. Armskydd. Och så under tröjan måste man också ha skydd som man spänner väldigt mycket. Det blir jättevarmt!

Även om Julia tycker om sporten och vill fortsätta köra speedway ser hon andra mer välbetalda karriärmöjligheter i framtiden. Tills vidare får speedwayen vara en hobby.

– Det finns så mycket man kan bli när man blir stor. Jag vill mest bli astronaut!

”Lite roligare än schack också”

Kanske delar de astronautdrömmarna men Julias syssling nöjde sig med prova-på-dagarna och fortsatte inte till fortsättningskursen. Pappa Mikael har sina aningar om varför.

– Jag tror kanske att min kusin tyckte det var lite jobbigt att kolla på när sonen kör, skrattar Mikael. Jag har inga problem med det. Det är ju så med allt, man kan skada sig vad man än gör. Sen är det klart, det finns kanske mer risker med vissa grejer.

Som speedway jämfört med schack?

– Haha ja, men så är speedway kanske lite roligare än schack också! Jag tycker det här är jättebra. Det är bra och engagerade ledare som är med och väldigt duktiga. Man får låna allt och passen känns lagom. De kör ändå i två timmar, och jag kan ju bara svara för Julia men hon är ganska mosig när hon sätter sig i bilen. Hon somnar gott.

– Om man har en egen cykel är det fria träningar på måndagar tror jag, så vi får se. Vi skaffar nog egen hoj om Julia vill fortsätta, jag hoppas ju på det!

Nästa prova på är lördag den 13e augusti läs mer och anmäl dig här!